Wat koop je voor 2000 euro?

Stel je voor dat je 2000 euro krijgt om vrij te besteden. Wat zou je ermee willen doen? Misschien zou je het gebruiken om je energierekening te betalen, te sparen voor je kinderen, ervan op vakantie gaan of iets moois van kopen wat al lang op je verlanglijstje staat. Wat als we je vertellen dat die 2000 euro het bedrag is, waarvan je in Afghanistan een kind kunt kopen. Kan je het je voorstellen?

Het is de realiteit van de zevenjarige Maryam.

Op de plek waar hun gezin woonde, in de provincie Badghis, werd de droogte zo erg dat ze er geen eten meer konden verbouwen. Oogsten mislukten, Maryam en haar broertje Samir (8 jaar) huilden dag en nacht vanwege de honger. Hun vader Qasem was gedwongen zijn stuk land te verkopen om in ieder geval zijn kinderen eten te kunnen geven. Maar het eten raakte op, en het geld ook.

Hij begon eten te lenen van de winkeleigenaar, om toch zijn kinderen te voeden. Ook leende hij geld voor een operatie aan Samirs oog. De operatie hielp niet.

Op een dag kwam de eigenaar van de winkel naar zijn huis en eiste betaling, maar Qasem had nog steeds geen geld. “De winkelier vroeg me om hem mijn dochter te verkopen. Ik had geen alternatief, dus stemde ik ermee in om mijn dochter voor 200.000 Afghani (ruim €2000) te verkopen, zodat ik de leningen kon afbetalen en mijn kinderen een tijdje te eten kon geven. Ik moet het meisje aan hem geven als ze 13 jaar is,” zegt Qasem.

Maryam
Maryam (7 jaar) uit Afghanistan

Ik had geen alternatief, dus stemde ik ermee in om mijn dochter te verkopen.
Ik moet het meisje aan hem geven als ze 13 jaar is.

Vader Qasem

De vijfentwintigjarige Halima, de moeder van Maryam, zegt: “Ik had nooit gedacht dat we deze keuze zouden moeten maken. Ik heb tegen mijn man gezegd dat hij moest gaan werken om zijn schulden af te betalen in plaats van onze dochter te verkopen. Hij is elke dag op zoek naar een baan, maar kan er geen vinden. Ik kan alleen maar schreeuwen en huilen om te voorkomen dat mijn dochter wordt verkocht.”

Halima zegt dat als ze erin slagen om het geld terug te betalen, ze deze overeenkomst kunnen annuleren en Maryam kunnen redden van een kindhuwelijk. Ze hebben maar vijf jaar om dit bedrag bij elkaar te krijgen.

Ik kan alleen maar schreeuwen en huilen om te voorkomen dat mijn dochter wordt verkocht.

Moeder Halima

“Kijk naar dit kind,” zegt Halima met tranen in haar ogen terwijl ze naar Maryam wijst. “Verdient zij het om met geweld aan een man te worden gegeven? Dit kind is zich van niets bewust. Maar als ze opgroeit en zich begint te realiseren wat er is gebeurd, zal ze haar hele leven lijden.”

Het verhaal van Maryam staat niet op zichzelf. Eerder schreef het Nederlands dagblad er al over:

Er is niet veel verbeeldingskracht voor nodig om te beseffen welke risico’s haar dochter liep. Degene die het meisje koopt, kan haar gebruiken op welke manier hij wil. De moeder wist dat ze zou moeten trouwen met de veel oudere man, die haar waarschijnlijk seksueel zal uitbuiten. Misschien raakt ze veel te jong zwanger, of sterft ze aan de gevolgen ervan.

Ouders die hun kind voor een bedrag van zo’n tweeduizend dollar verkopen – in het Afghanistan van na augustus 2021 zijn het onvoorstelbare, maar alledaagse praktijken. Honger was het land ook voor de inname van de Taliban niet vreemd. Maar sindsdien is de economische misère in snel tempo verergerd.

World Vision Afghanistan heeft zo’n zevenhonderd medewerkers, die in vier provincies aan projecten op het gebied van onderwijs, voedsel, water en gezondheidszorg werken. Al ruim 20 jaar helpen we mensen in wanhopige situaties zoals hiervoor beschreven. Toen het veel hulporganisaties in augustus 2021 te heet onder de voeten werd, besloot World Vision wel in het land te blijven.

*namen zijn gefingeerd, op foto’s is Maryam niet herkenbaar in beeld gebracht. Dit alles in verband met de veiligheid van dit gezin. Dit verhaal komt naar voren op de achterkant van de ND-bijlage, hier te lezen.