Hoofdinhoud

Jouw kinderen kunnen het zich misschien moeilijk voorstellen wat het is om écht honger te hebben. “Wij hebben toch altijd eten, of een snoepje en een koekje?,’’ vragen ze terwijl je het gesprek opent over honger in de wereld. “Ja, maar dat is niet voor alle kinderen normaal. Miljoenen kinderen hebben te weinig en krijgen niet altijd lekkere dingen. Soms hebben ze niet eens één maaltijd per dag en krijgen ze ongezond eten. Dit is niet goed voor ze. Hierdoor kunnen ze overlijden.” Je kinderen worden stil. ‘’Gaan er écht kinderen dood door honger mama?’’ Ze kijken je verbaasd aan. ‘’Ja, erg hé’’. Ze knikken en denken na over het gesprek.

Het is belangrijk om kinderen mee te nemen in het verhaal over honger en ze te onderwijzen zodat zij begrijpen dat het niet altijd vanzelfsprekend is om genoeg eten te hebben. Er zijn veel kinderen die dagelijks niet genoeg hebben. Daarom nemen we je op deze Internationale Dag van het Onderwijs mee in het verhaal over honger.

Hoe kan jij je kinderen meenemen in het verhaal over honger?

1. Lees een verhaal over een kind dat niet genoeg eten heeft en praat erover.

Bijvoorbeeld het verhaal van Blue & Sunday. De 9-jarige Blue loopt elke dag 7 kilometer op zoek naar een maaltijd. Zijn broertje Sunday draagt hij omdat hij te zwak is om te lopen. Of het verhaal van Abukr. De kleine baby uit Somalië die bijvoeding nodig heeft om te overleven. Zonder de mobiele gezondheidskliniek van World Vision had hij niet genoeg om te overleven. Houd het begrijpelijk en eenvoudig en pas het verhaal aan op het begripsniveau van een kind. Het zijn heftige verhalen die lastig zijn om te begrijpen voor een kind.

Maak het praktisch door een kind echt te laten zien wat een kind die honger heeft dagelijks te eten krijgt. Wees eerlijk en oprecht als je kinderen vragen hebben en laat ook de oplossing zien. Door de hulp van ontwikkelingsorganisaties zoals World Vision krijgen kinderen bijvoeding en zijn ze niet meer ondervoed!

2. Praat over het verschil tussen honger hebben of een gebrek aan voedselzekerheid

“Ik heb honger mama,” zegt je kind. Voor hen een normale zin, want ze hebben zin in eten en voelen hun buik een beetje rommelen. Maar wat honger daadwerkelijk betekent, dat weten ze misschien nog niet altijd goed te vertellen. Praat met kinderen over het verschil tussen trek hebben en zin in een maaltijd of écht honger hebben. Veel kinderen hebben een gebrek aan voedselzekerheid. Zij hebben niet regelmatig toegang tot voldoende, veilig en voedzaam voedsel. Vertel ook dat kinderen in Nederland ook honger kunnen hebben. Misschien hebben de ouders van een klasgenootje of buurmeisje wel niet genoeg geld om eten te kopen en gaan ze soms met honger naar bed.

3. Ga in gesprek over de oorzaken van honger

Kinderen zijn nieuwsgierig. Vraag je kinderen wat zij denken waardoor het komt dat er zoveel honger is in de wereld. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij onze veelgestelde vragen over honger (onderaan de pagina) om antwoord te geven op de vragen van je kinderen. Help kinderen begrijpen wat het is om weinig geld te hebben, of erger nog: in armoede te leven, en hoe deze dingen verbonden zijn met honger hebben.

4. Denk zelf na over voedsel en bekijk hoe jij meer op je voedsel kan letten

Denk zelf na over voedsel. Koop zoveel mogelijk lokale, fairtrade producten bij boerderijen en leg je kinderen uit waarom je dit doet. Laat kinderen met de boer praten over voedsel en eerlijke prijzen zodat zij meer leren over hoe het proces van voedsel gaat. Of start met het verbouwen van je eigen groenten in een moestuin, je eigen tuin of op je balkon en deel je groenten met vrienden, familie en in je buurt. Erg leuk en leerzaam om samen met kinderen te doen!

Kinderen krijgen voedselhulp

Hoe zeg jij samen met je kinderen GENOEG tegen honger?

Bekijk samen met je kinderen over wat zij kunnen doen tegen GENOEG en laat zien waarom dit impact maakt. Denk bijvoorbeeld aan een actie op school zoals het ophalen van flessen, het geven van een spreekbeurt over het werk van World Vision of aan het ophalen van geld voor kinderen met honger.

Bak bijvoorbeeld met je kinderen iets lekkers, verkoop het of ga aan de slag met een andere leuke, creatieve actie!

Je kunt ook samen met je kinderen een kind sponsoren. Zo help je mee aan GENOEG voor een hele gemeenschap. Als jij een kind sponsort, geef je niet één kind, maar vier kinderen in de gemeenschap toegang tot voedzaam eten, schoon drinkwater, opgroeien in een veilige omgeving, gezondheidszorg en onderwijs.

World Vision is de grootste partner van het World Food Programma. We werken nauw samen voor een goede voedselverdeling wereldwijd. Wij kunnen honger stoppen onder kinderen. Dit doen we door:

  • Kinderen te beschermen
  • Cash vouchers
  • Boeren te ondersteunen bij duurzame landbouw
  • Voedzame voedingsmiddelen

Maak jij samen met ons een einde aan honger en zeg jij samen met je kinderen GENOEG tegen honger?