Hoofdinhoud

Op 25 juli lanceren actievoerders, activisten en chef-koks wereldwijd de nieuwe campagne #emptyplates om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselcrisis. Deze campagne is een initiatief van Hungry for Action, een organisatie die zich inzet om honger wereldwijd te beëindigen. World Vision ondersteunt dit initiatief en neemt actief deel aan de campagne. Gisteren is uit een nieuw jaarlijks rapport van de VN gebleken dat honger wereldwijd blijft toenemen. Acties als de #emptyplates campagne zijn daarom harder nodig dan ooit om het bewustzijn te vergroten.

Hungry for Action roept regeringen op om een wereldwijd plan op te stellen om honger aan te pakken. Het lege bord staat symbool voor de realiteit van honderden miljoenen mensen die dagelijks in extreme honger leven. In Londen en Rio de Janeiro zullen foodtrucks lege borden met krachtige slogans naar bekende locaties brengen. Bezoekers kunnen foto’s maken met de borden en deze delen op sociale media met de hashtag #emptyplates. 

Het “State of Food Insecurity and Nutrition in the World” (SOFI) rapport toont aan dat honger wereldwijd blijft toenemen door conflicten, klimaatverandering en economische druk. Brazilië, als voorzitter van de G20, zal een wereldwijde alliantie tegen honger en armoede aankondigen. 

Lege borden

“Deze lege borden vertegenwoordigen de dagelijkse realiteit voor honderden miljoenen mensen, van Gaza tot Soedan, die lijden door extreme voedseltekorten. We willen de leiders van ’s werelds rijkste landen laten zien dat mensen over de hele wereld woedend zijn over honger en ondervoeding. Ze willen dat hun regeringen dringende, gecoördineerde actie ondernemen om dit te stoppen,” aldus Hungry for Action. 

“Geen enkel kind zou honger mogen lijden. De realiteit is hartverscheurend en wordt alleen nog maar erger. Kinderen over de hele wereld vertellen ons dagelijks over wat de gevolgen van honger en ondervoeding in hun leven betekenen. Onze wereldwijde GENOEG-campagne benadrukt dat er genoeg voedsel in de wereld is voor iedereen. Laten we daarom honger waar dan ook uit de wereld helpen en voedsel gelijk verdelen,” aldus Andrew Morly, directeur van World Vision International.

Ergste hongercrisis

Met bezuinigingen op internationale samenwerking in Nederland, zijn acties als ‘Empty Plates’ essentieel. Voor miljoenen kinderen is een leeg bord de dagelijkse realiteit. Niet eten leidt tot ernstige ondervoeding. Zij leven in de ergste hongercrisis in 50 jaar. Het is belangrijker dan ooit om te blijven investeren in ontwikkelingssamenwerking en aandacht te vragen voor de wereldwijde hongercrisis. 

Wil jij dat geen enkel kind meer een leeg bord heeft? Spreek je uit en gebruik op jouw social media de hashtags #emptyplates en #genoeg. Of doneer eenmalig of maandelijks. Voor €36,- geef je al drie kinderen een maand lang levensreddende voeding. Samen kunnen we een verschil maken. Doe mee en laat je stem horen!