Hoofdinhoud

Al meer dan een jaar lijden mensen in Soedan door geweld en conflict. Dit heeft ervoor gezorgd dat meer dan 12 miljoen mensen, waaronder 5 miljoen kinderen, hun huis hebben moeten verlaten. De helft van de bevolking – 25,6 miljoen mensen – heeft niet genoeg te eten.

Cijfers over de hongercrisis in Soedan:

  • 8,5 miljoen mensen heeft een enorm tekort aan voedsel.
  • Bijna 9 miljoen kinderen lopen risico op ondervoeding.
  • Meer dan 700.000 kinderen onder de 5 jaar dreigen te sterven door honger.

Kinderen zijn de grootste slachtoffers van het conflict

Veel jonge kinderen in Soedan lijden onder het geweld, het vluchten en het gebrek aan eten. In een vluchtelingenkamp in Noord-Darfoer is er al hongersnood. Eén op de vijf gezinnen heeft daar helemaal geen eten meer. Velen hebben al dagen niets gegeten, en vooral jonge kinderen lopen groot gevaar te sterven door honger. De kans is groot dat de hongersnood zich verder zal verspreiden in Soedan. Ook in buurlanden Tsjaad en Zuid-Soedan is de nood hoog en zitten vluchtelingenkampen overvol.

Het verhaal van Tahani en haar tweeling

Tahani (20) is met haar ernstig ondervoede tweeling, Adam en Adeeb, in een voedingscentrum in Tsjaad. Ze moesten vluchten uit hun dorp in Soedan en maakten een verschrikkelijke reis naar de grens met Tsjaad. “We liepen door schietpartijen en zagen mensen sterven langs de weg,” vertelt Tahani. “Huizen en dorpen stonden in brand.” Haar zoontjes zijn nu ernstig ondervoed en wegen elk slechts 6 kilo. Ze hebben dringend hulp nodig.

Wat doet World Vision?

World Vision is een van de grootste hulporganisaties in Soedan. Sinds het conflict in april 2023 begon, heeft World Vision meer dan 1,8 miljoen mensen geholpen met voedsel, medische zorg, water en hygiëne. World Vision is momenteel aanwezig in Blauwe Nijl, Zuid-Darfur, Oost-Darfur en Zuid-Kordofan en voorziet in de behoefte van Soedanese vluchtelingen in Zuid-Soedan, Tsjaad, Ethiopië en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het aantal kinderen dat sterft door honger neemt toe. Wij zeggen: GENOEG. Geen enkel kind hoeft honger te lijden als we NU in actie komen. Help jij mee?