Hoofdinhoud

Dit is de 13-jarige Isra. Het zelfverzekerde meisje zit op school in Farchana, een vluchtelingenkamp in Tsjaad. Op de school ‘Al Tadamoun’, wat ‘eenheid’ betekent, krijgen ruim 1300 kinderen les. Alle leraren zijn zelf ook vluchtelingen en er zijn weinig materialen. Toch komen de kinderen met veel plezier. Isra is blij dat ze in het kamp naar school kan gaan. Ze droomt ervan om later piloot te worden.

“We moesten ’s nachts vluchten. Onderweg raakte ik in paniek.”

Bonen en rijst

Isra herinnert zich de reis van  juni 2023 nog goed. Toen moest ze met haar ouders vluchten uit Soedan voor het geweld in het land. Zo’n reis op zichzelf is al traumatisch, maar Isra en haar familie werden onderweg ook nog zeven keer tegengehouden door gewapende groepen die hen alles afnamen. “We moesten ’s nachts vluchten. Onderweg raakte ik in paniek”, vertelt Isra. Zonder eten of geld kwamen ze aan in Farchana, waar inmiddels meer dan 50.000 vluchtelingen verblijven.

De levensomstandigheden in het kamp zijn zwaar. Voedsel en water zijn moeilijk te krijgen. World Vision geeft de kinderen op de school in het kamp een maaltijd. Deze schoolmaaltijden zijn cruciaal, omdat het vaak de enige maaltijd is die de kinderen op een dag krijgen. De jongens en meisjes krijgen een bord en een beker en dagelijks wordt het ontbijt klaargezet: bonen en rijst.

Onderwijs voor een betere wereld

Door de schoolmaaltijden gaan veel meer kinderen naar school. Ze komen voor het eten, maar blijven om te leren. Volgens de directeur van de school in Farchana, Abdulrashid Adam Mohammed, is het heel belangrijk voor de toekomst van het land dat kinderen naar school gaan. “Ik geloof dat onderwijs de wereld beter kan maken. Als we in vrede willen leven, moeten we onze kinderen onderwijs geven.”

De kinderen krijgen les in kleine klaslokalen, of onder bomen. Maar ondanks het gebrek aan materialen, stoelen en ruimte, vinden de kinderen de school geweldig. Ze gaan na school niet naar huis, maar blijven tot zonsondergang spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Het schoolvoedingsprogramma heeft hier een grote rol in. Vóór de schoolmaaltijden er waren, konden veel kinderen zich niet concentreren. Nu genieten de kinderen van de maaltijd en blijven ze de hele dag.

“Ik kan beter studeren omdat ik op school eten krijg.”

School in Tsjaad

Hoop en dromen

Isra zag de vliegtuigen vol met eten landen in Farchana. Het heeft haar wereld veranderd en gaf haar de droom om later ook piloot te worden. Isra: “Ik kan beter studeren omdat ik op school eten krijg. Ik vind de bonen met rijst erg lekker en na het eten blijf ik de hele dag leren en spelen.” Ondanks alle ellende in het kamp, heeft Isra weer hoop. Ze wil later de wereld overvliegen. De schoolmaaltijden geven haar hoop om haar droom te bereiken.

World Vision voert 68 schoolvoedingsprogramma’s uit in Tsjaad, waaronder in Farchana. Daarmee krijgen bijna 27.000 kinderen in dit land dagelijks een schoolmaaltijd. Er zijn comités opgesteld die verantwoordelijk zijn voor de schoolvoeding. Het schoolpersoneel en de koks worden getraind om goed en hygiënisch met het voedsel om te gaan.

World Vision voert schoolvoedingsprogramma’s uit over de hele wereld. Hiermee krijgen jongens en meisjes een schoolmaaltijd, waardoor zij weer kunnen leren voor een hoopvolle toekomst.

Nog te veel kinderen hebben honger. Help jij mee, zodat ook zij elke dag een voedzame maaltijd krijgen op school?