Hoofdinhoud

World Vision maakt zich grote zorgen om kinderen in Libanon en heeft de noodhulp opgeschaald. Sinds maandag verspreiden we voedselpakketten en ondersteunen we opvanglocaties met matrassen, dekens, kussens en maaltijden.

Wat is er aan de hand

Libanon heeft het al jaren enorm zwaar te verduren. Sinds 5 jaar is sprake van een economische crisis in het land. Hoge voedselprijzen, armoede en onrust eisten hun tol. Corona en de explosie in de hoofdstad vier jaar geleden, gaven de genadeklap. Op dit moment leeft meer dan 80% – vier op de vijf Libanezen – in armoede. Zij zijn afhankelijk van hulp van ontwikkelingsorganisaties. Libanon heeft het hoogste aantal vluchtelingen ter wereld in verhouding tot de eigen inwoners. Dit zorgt voor spanningen en het is een uitdaging om alle inwoners te kunnen voorzien in basisbehoeften. De recente situatie maakt de crisis in het land alleen maar erger. Mensen zijn op de vlucht en de behoefte aan noodhulp is groter geworden. Vooral voor kinderen zijn de gevolgen van deze crisis levensgroot.

De situatie in Libanon voor kinderen

Kinderen maken traumatische dingen mee die ze niet mee zouden moeten maken en ervaren hier de mentale gevolgen van. Ze zijn bang. Daarnaast kunnen kinderen niet naar school sinds de recente escalatie van de crisis. Scholen worden nu gebruikt als opvanglocaties voor vluchtelingen. Doordat kinderen thuis zitten, lopen ze extra risico op misbruik en andere onveilige situaties.

“Ik mocht Libanon sinds de crisis in Syrië een heel aantal keren bezoeken. Het doet me pijn om te zien hoe kinderen in de knel komen door conflict, voedseltekorten, de slechte economische situatie en daarmee alle onveiligheid die dit met zich meebrengt,” aldus directeur van World Vision Nederland Marco van der Graaf.

Wat is er nodig

World Vision werkt al bijna 50 jaar in Libanon en bereikt bijna een half miljoen – een derde van alle kinderen – met voedsel, schoon water, trauma-zorg, onderwijs en bescherming. Op dit moment werken we direct samen met lokale gemeenschappen om toegang te krijgen tot getroffen gebieden en daar te ondersteunen op het gebied van levensonderhoud, onderwijs, geestelijke gezondheidszorg en voedselhulp.

Sinds maandag is de hulp opgeschaald. In de afgelopen week heeft World Vision 25.000 vluchtelingen bereikt, waaronder 13.000 kinderen. Het volgende is verspreid:

  • 2.062 kant-en-klare maaltijden
  • 20.000 droge voedselpakketten geleverd aan keukens
  • 12.500 warme maaltijden aan vluchtelingen
  • 1.020 matrassen
  • 320 dekens
  • 150 hygiënekits
  • 146 koude maaltijden

Dit is nog lang niet genoeg. Op dit moment is er dringend behoefte aan voedsel en ondersteuning in de opvanglocaties op het gebied van keukens, matrassen, dekens en elektriciteit. Daarnaast is het ook belangrijk om programma’s op het gebied van geestelijke en psychologische gezondheidszorg uit te breiden. Zodat kinderen kunnen praten over hun trauma’s.

World Vision helpt via het noodhulpprogramma in meer dan 20 landen mensen in nood, waaronder al sinds 1975 in Libanon. Met jouw gift draag jij bij aan deze levensreddende noodhulp.