Main content

Vietnam – Bescherming digitale veiligheid

Dit project richt zich op het beschermen van kinderen in Vietnam tegen online seksuele uitbuiting en misbruik. We werken samen met partners om de nationale wetgeving te versterken, ICT oplossingen te ontwikkelen, medewerkers van overheidsinstanties te trainen en ondersteuning van slachtoffers te verbeteren. Daarnaast werken we met ouders, leraren en kinderen om hun kennis over digitale veiligheid te vergoten en zo misbruik te voorkomen en de veiligheid van kinderen in Vietnam te vergroten.

De situatie in Vietnam

In Vietnam groeit het gebruik van internet en smartphones snel, vooral onder kinderen en tieners. Ongeveer 87% van de jongeren tussen 12 en 17 jaar gebruikt dagelijks het internet. Toch ontbreekt vaak de kennis en het bewustzijn over de gevaren van online interacties. Slechts een derde van de kinderen die internet gebruiken in Vietnam, heeft ooit informatie ontvangen over hoe ze online veilig kunnen blijven. Hierdoor zijn kinderen erg kwetsbaar voor online seksuele uitbuiting en misbruik.

Daarnaast voelen slachtoffers van online seksueel misbruik zich vaak niet op hun gemak om de misstanden te melden. Hierdoor wordt er weinig melding gedaan, blijft de ernst van het probleem onderbelicht, wordt er geen hulp gezocht en krijgen slachtoffers onvoldoende steun.

Dit zijn de grootste uitdagingen

Online seksueel misbruik

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 94.000 kinderen in Vietnam online seksueel misbruikt worden.* Dit omvat het delen van seksuele afbeeldingen of hen dwingen om deel te nemen aan seksuele activiteiten door chantage of beloften van geld of geschenken. Het echte getal ligt waarschijnlijk velen malen hoger, omdat kinderen bang zijn of zich schamen over dit gevoelige onderwerp te praten, of niet eens weten dat ze misbruikt worden.

Trauma onder kinderen

De gevolgen van online seksueel misbruik zijn ingrijpend. Kinderen kunnen te maken krijgen met ernstige emotionele schade en trauma, wat hun toekomst negatief beïnvloedt. Ze kunnen last krijgen van angsten, depressie, en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Dit belemmert niet alleen hun persoonlijke ontwikkeling, maar kan ook hun schoolprestaties en sociale relaties schaden.

Onvoldoende kennis en wetgeving

Ouders en leerkrachten hebben vaak onvoldoende inzicht in de risico’s die kinderen lopen op het internet. Daarnaast bespreken veel ouders de online gevaren niet met hun kinderen, omdat onderwerpen als seks taboe zijn. Bovendien blijft de juridische en sociale infrastructuur in Vietnam achter. Hierdoor is er onvoldoende bescherming en ondersteuning voor deze kwetsbare kinderen​.

Wij willen de manier waarop de wereld kinderen behandelt blijvend veranderen.

Wij geloven dat alle kinderen gevoed, gewaardeerd, gehoord en geliefd moeten worden.

Zodat ze opgroeien in vreedzame families, gemeenschappen en samenlevingen. 

Dit is hoe we helpen

Doel van het project

Ons hoogste doel is dat kinderen in Vietnam bescherming ontvangen, zodat ze veilig en gelukkig kunnen opgroeien, zonder geweld of (online) seksueel misbruik.

Versterkte nationale wetgeving en handhaving

In het project tegen online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen werkt World Vision nauw samen met UNICEF, de lokale overheid en andere partners om positieve beleidsverandering voor kinderen waar te maken. Het project is begonnen met het versterken van de nationale infrastructuur en wetgeving, strafrecht en sociale zorgsectoren om online misdrijven tegen kinderen te voorkomen en er adequaat op te reageren. Dit doen we door technische expertise en advies aan overheidsinstanties te leveren, zoals het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Arbeid, Invaliden en Sociale Zaken. Deze overheden werken aan het verbeteren van wet- en regelgeving om online misbruik beter te kunnen opsporen en vervolgen.

Verbeterde voorlichting en ondersteuning van slachtoffers

In de volgende fase richt World Vision zich op capaciteitsopbouw. Lokale hulpverleners, maatschappelijk werkers, leerkrachten en politiemensen krijgen trainingen in het herkennen van en reageren op gevallen van online misbruik. World Vision biedt ook directe ondersteuning aan oudergroepen en scholen, door onder andere voorlichting te geven over digitale veiligheid en hoe je aangifte of melding kunt doen. Ouders en verzorgers worden getraind om gesprekken te voeren met hun kinderen over online risico’s. Ook leren we kinderen hoe ze zichzelf kunnen beschermen op internet. Deze vroege interventies dragen allemaal bij om online misbruik van kinderen te voorkomen en om slachtoffers sneller en beter te helpen bij hun herstel.

Ontwikkelen van ICT oplossingen om online misbruik tegen te gaan

Naast World Vision en UNICEF spelen ook andere stakeholders een cruciale rol. De Vietnam Information Security Association (VNISA) brengt overheidsinstanties, het maatschappelijk middenveld en de ICT-sector samen om gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen. ICT-bedrijven worden aangemoedigd om beleid te ontwikkelen voor het rapporteren en verwijderen van schadelijke content. Bovendien wordt nauw samengewerkt met scholen, de politie en juridische instanties om een systeem te ontwikkelen dat slachtoffers van online misbruik opvangt en ondersteunt.

Beoogde resultaten en impact

  • Door nationale wetgeving te versterken, wetshandhavers op te leiden en slachtoffergerichte ondersteuning te bieden, zal de online veiligheid van kinderen in Vietnam drastisch verbeteren.
  • Het bewustmaken van kinderen, ouders en verzorgers van de risico’s, zal hen de tools geven om effectief te reageren op online gevaren. Dit zal leiden tot een veiligere digitale omgeving waarin kinderen zich vrij kunnen ontwikkelen zonder blootgesteld te worden aan schadelijke invloeden.
  • Door preventie- en interventieprogramma’s in scholen en gemeenschappen op te zetten, zorgt het project voor blijvende en duurzame bewustwordingscampagnes over digitale veiligheid. Kinderen zullen beter in staat zijn om zichzelf te beschermen tegen online bedreigingen. Ook weten ze waar ze hulp kunnen zoeken in geval van misbruik.
  • Daarnaast biedt het project slachtoffers van misbruik toegang tot emotionele, psychologische en juridische ondersteuning, waardoor hun herstelkansen aanzienlijk verbeteren.
  • Het project richt zich ook op capaciteitsopbouw binnen overheidsinstanties en samenwerkingsverbanden met de ICT-sector. Dit zorgt ervoor dat systemen voor het melden en verwijderen van schadelijke online content beter functioneren.
  • De impact op de toekomst van kinderen is enorm. Ze zullen beter in staat zijn om zichzelf te beschermen tegen online bedreigingen en weten waar ze hulp kunnen zoeken in geval van misbruik. Hierdoor wordt misbruik en trauma onder kinderen teruggedrongen. Zo kunnen kinderen in Vietnam gelukkig opgroeien en zich in een veilige (online) omgeving ontwikkelen.

* ECPAT, INTERPOL, and UNICEF. (2022). Disrupting Harm in Viet Nam [SNAPSHOT]: Evidence on online child sexual exploitation and abuse. Global Partnership to End Violence Against Children.

Was this interesting or helpful? Share this project with your network!