Hoofdinhoud

Elke dag is ze in de weer met naald en draad. De 19-jarige Aloza runt een naaiatelier in Oeganda en is daarnaast alleenstaande moeder. Ze verdient genoeg om voor zichzelf en haar baby te zorgen én ze zet iedere dag wat geld opzij om te sparen. Dit allemaal dankzij kindsponsoring. Toch is dit niet altijd zo geweest. Aloza vertelt over hoe het is om als jonge vrouw in Oeganda te leven en te overleven.

“Op mijn 17e werd ik zwanger tijdens de coronaperiode. Ik stond er helemaal alleen voor. In Oeganda worden vrouwen vaak misleid door mannen. Als ze dan zwanger worden, nemen de mannen totaal geen verantwoordelijkheid. Vanaf dag één stond ik er alleen voor. Ik voelde me echt hopeloos,” vertelt Aloza over de moeilijkste periode uit haar leven.

Invloed van COVID-19 in Oeganda

Het is vier jaar geleden dat de coronacrisis de wereld op zijn kop zette. Voor veel inwoners van Oeganda zijn de gevolgen van COVID-19 nog altijd zichtbaar. Oeganda had één van de langste schoolsluitingen door de pandemie wereldwijd. Kinderen die naar school gaan, ontvangen op school een warme maaltijd. Door de schoolsluiting kregen ze deze dagelijkse maaltijd niet meer en moesten ze dus zelf op zoek naar genoeg voedsel. De schoolsluiting had grote invloed op de hongercrisis in Oeganda. Ook had het invloed op het aantal tienerzwangerschappen. Tieners waren op straat en niet veilig op school, waardoor ze eerder onveilige situaties meemaakten.

Als Aloza eraan terugdenkt, klinkt ze verdrietig: “De hele gemeenschap was geraakt door corona. Na corona was het nog erger. Jonge meiden, zoals ik, raakten zwanger, sommigen werden uitgehuwelijkt en anderen raakten ondervoed. Ik had alle hoop en blijdschap verloren.”

Stoppen met school

Aloza werd door haar zwangerschap gedwongen om te stoppen met school. Ze raakte geïsoleerd, had geen werkervaring en moeite om genoeg eten te vinden. Toen de voedselprijzen stegen raakte ze ondervoed.

Stel je voor dat je 17 bent, ondervoed en zwanger. Hoe was dat voor Aloza?.

Spaargroep redde haar leven

In deze hopeloze tijd ontmoet Aloza een gezondheidsmedewerker van World Vision. Zij liet haar zien hoe ze belangrijke prenatale zorg kon krijgen die ze nodig had om zowel haar eigen gezondheid, als de gezondheid van de baby te monitoren. Toen Aloza weer gezond was geworden, met de hulp van World Vision, schreef ze zich in voor een spaargroep.

Eén van de doelen waar World Vision zich in de sponsorprogramma’s in Oeganda voor inzet is het verbeteren van het levensonderhoud. Het opzetten van actieve spaargroepen valt hieronder. Wat houdt dit in? Actieve spaargroepen zijn kleine groepen waarin inwoners leren hoe ze met geld om moeten gaan en een eigen bedrijfje kunnen opstarten.

Kleding maken

Bij de spaargroep leerde Aloza kleding te maken en hoe ze met geld moet omgaan. Door deze vaardigheden kon ze haar eigen bedrijf opzetten en sparen voor de toekomst van haar baby.

De spaargroep had niet alleen financiele voordelen. Aloza ontdekte al snel dat de groep vrouwen met wie ze samenkwam, voor haar een veilige plek was om zichzelf te uiten. Ze vertelde over de moeilijkheden die ze ervaart.  

“Als ik de World Vision medewerker niet tegen was gekomen, had ik nog steeds in dezelfde situatie gezeten”

We zijn nu één jaar verder. Aloza is de trotse moeder van een gezonde jongen en een actief lid van de spaargroep in haar gemeenschap.

“Ik kan alleen maar bidden voor alle meisjes in Oeganda die niet dezelfde kans hebben gekregen als ik”

Sponsor een kind

Aloza en haar baby werden geholpen. Door sponsors werd een spaargroep opgezet waar Aloza lid van kon worden. Miljoenen kinderen worden nog niet geholpen. Ieder kind heeft recht op een leven in overvloed. Om hieraan bij te dragen, kun jij een kind in Oeganda sponsoren. Je helpt niet alleen je eigen sponsorkind, maar ook zijn of haar familie en de gemeenschap die om het kind heen staat. Je draagt bij aan genoeg voedzaam eten, schoon drinkwater, gezondheidszorg en onderwijs en zorgt ervoor dat jonge moeders zoals Aloza kansen krijgen voor de toekomst.