Hoofdinhoud

Mujeb uit Afghanistan is pas 12 jaar en hij is de enige kostwinner voor zijn gezin. Tragisch genoeg is dit geen op zichzelf staand verhaal. Kinderen in Afghanistan worden nog steeds geconfronteerd met crisis na crisis. Door droogte, klimaatverandering en economische en sociale crises hebben miljoenen Afghaanse gezinnen geen toegang tot voedsel, een regelmatig inkomen of sociale bescherming. Dus in plaats van naar school te gaan, gaat Mujeb elke ochtend met zijn vriend naar de berg om te graven en stenen te breken.

Mijn vader is ziek. Als ik niet werk, dan hebben we thuis allemaal honger.

Mujeb*, 12 jaar
* Mujeb is een pseudoniem dat wordt gebruikt om zijn identiteit te beschermen.

Overleven in de zwaarste omstandigheden

Op zeer jonge leeftijd werd Mujeb zijn kindertijd ontnomen. In plaats van wakker te worden om te spelen en te leren met zijn leeftijdsgenootjes, draagt hij de zware emotionele en fysieke last die geen enkel kind ooit zou moeten dragen: Zorgen voor de volgende maaltijd voor zijn familie.

“Het weer is zo heet dat mijn hoofd heet wordt, en soms als ik stenen breek, gaat mijn neus bloeden en wordt het heel moeilijk voor mij om de steen te breken.”

Mujeb

In veel situaties garanderen lange werkdagen en een risicovolle werkomgeving een hoger loon en beschermende kleding. Dit is niet het geval voor Mujeb, die zijn leven op het spel zet en zijn dagloon deelt met een andere jongen die naast hem werkt – waardoor hij nauwelijks genoeg overhoudt voor de eerste levensbehoeften. Mujeb: “Ik werk nu zo’n 3 á 4 jaar samen met mijn vriend en we lopen allebei risico, want het is gevaarlijk werk. Als er bijvoorbeeld een steen precies op je hoofd valt dan ga je dood. We worden niet beschermd.”

De vicieuze cirkel van armoede gaat door

“Als de auto komt en we laden hem in, dan geeft hij ons 700 Afghaanse Afghani (ca. €9), die we verdelen tussen mij en mijn vriend en dat geld gebruiken om meel en rijst te kopen voor onze families.”

De Internationale Arbeidsorganisatie definieert kinderarbeid als werk dat “kinderen hun kindertijd, hun mogelijkheden en hun waardigheid ontneemt en dat schadelijk is voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.” We weten dat wanneer ouders moeite hebben om hun gezin van voldoende voedsel te voorzien, kinderen vaak geen andere keuze hebben dan hun opleiding op te geven om te gaan werken.

Hoewel de bijdrage van werkende kinderen vaak cruciaal is voor het overleven van hun families, heeft kinderarbeid verwoestende gevolgen. Het heeft ernstige gevolgen voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid, hun waardigheid en hun zelfvertrouwen. Het ontneemt hen de kans om onderwijs te volgen, wat het alleen maar moeilijker maakt om in de toekomst uit armoede te komen met een goedbetaalde baan.

“Ik wou dat ik op dit moment op school zat. En mijn droom is om in de toekomst leraar te worden.
Maar als ik hier werk, hoe kan ik mijn droom dan ooit waarmaken?”

Mujeb

Dromen voor de toekomst

Mujeb is een zorgzame en toegewijde jongen, binnenkort een tiener. Hij is ook een goede vriend. Ondanks zijn dagelijkse strijd heeft Mujeb nog steeds grote dromen voor de toekomst.

Stel je eens voor hoe zijn leven eruit zou zien als honger niet elke beslissing zou dicteren en hij genoeg had om veilig van zijn kindertijd te genieten. Er zijn veel kinderen, zoals Mujeb, die hun kindertijd hebben opgeofferd voor werk. Ons programma helpt ervoor te zorgen dat deze kinderen toegang hebben tot hun basisrechten.

  • In 2023 zijn meer dan 275.269 kinderen geholpen door het educatieprogramma van World Vision in Afghanistan 
  • Het doel is om 2.1 miljoen kinderen te bereiken in 2025

Het aantal kinderen dat sterft door honger neemt toe. Wij zeggen GENOEG. Geen enkel kind hoeft honger te lijden als we NU in actie komen. Lees meer over hoe we in actie op worldvision.nl/genoeg.