Main content

De nieuwe beleidsbrief van minister Klever introduceert ingrijpende bezuinigingen op ontwikkelingshulp. “Het raakt de allerarmste kinderen wereldwijd en daarmee het hart van ons werk,” aldus Marco van der Graaf, directeur van World Vision Nederland.  

Vandaag is de beleidsbrief verschenen van minister Klever over de nieuwe prioriteiten inzake ontwikkelingshulp. “Alle ontwikkelingshulpprogramma’s die Nederland financiert moeten direct bijdragen aan ons eigen belang,” stelt de minister.  

De bezuinigingen op een rijtje 

  • Stoppen van subsidies aan projecten voor vrouwenrechten, gendergelijkheid, beroeps- en hoger onderwijs, sport en cultuur. 
  • Bezuinigingen op klimaat, maatschappelijk middenveld en multilaterale samenwerking. 
  • Structurele bezuiniging van 2,4 miljard euro vanaf 2027. 
  • Daling van het budget voor ontwikkelingshulp van 0,62% van het bruto nationaal inkomen in 2024 tot 0,44% in 2029. 

Humanitaire hulp blijft een belangrijk onderdeel van het Nederlands buitenlandbeleid met een substantieel budget. Het geld dat overblijft wordt geïnvesteerd in Nederlandse belangen: handel en economie, veiligheid en stabiliteit en migratie.  

Belang van kinderen voorop 

“Wij willen er zijn voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd – zelfs op de gevaarlijkste plekken. Niet omdat dit het Nederlands belang dient, maar in het belang van deze kinderen. Zij zijn kostbaar en hebben er niet voor gekozen om op te groeien in oorlog, conflict of in armoede. Dat het Nederlandse belang prioriteit heeft boven het belang van kinderen raakt ons ontzettend en is een onbegrijpelijke keuze.” 

Gevolg van de bezuinigingen 

Het gevolg van deze bezuinigen is onder andere dat het programma Right2Grow moet stoppen in 2025. “In dit programma bereiken we samen met 6 hulporganisaties (waarvan 4 Nederlandse) met 46 lokale partners grote veranderingen op het gebied van schoon water en ondervoeding,” vertelt Marco van der Graaf. Bijvoorbeeld voor Rikta uit Bangladesh.  

“Ons gezin heeft dankzij het Right2Grow-project van World Vision veel geleerd over voedzame voeding en goede hygiëne. Nu kunnen we beter voor onze dochter zorgen en zijn we minder vaak ziek. Door samen te werken en onze stem te laten horen in dorpsvergaderingen, dragen we bij aan betere voeding voor kinderen in onze gemeenschap.” 

Alleen investeren in humanitaire hulp is niet effectief op de lange termijn. “Dat geeft  juist afhankelijkheid. De minister stelt in lokaal eigenaarschap te willen investeren maar heeft lokale organisaties niet of niet voldoende geraadpleegt. Door te stoppen met programma’s als Right2Grow stoppen we met investeren in de zelfredzaamheid van mensen, ” vertelt Marco van der Graaf.  

Blijvende verandering wereldwijd 

Ondanks de bezuinigingen blijft World Vision zich inzetten voor de meest kwetsbare kinderen waar dan ook ter wereld om te zorgen voor blijvende verandering. Wij geloven dat we hier alleen kunnen komen door samen te werken met lokale gemeenschappen, in het belang van de kinderen. Zo kunnen we bouwen een een wereld waarin elk kind de kans krijgt op een hoopvolle toekomst.