Main content

Geen enkel kind zou oorlog moeten meemaken, maar voor veel kinderen is het toch de realiteit. In 2018 leefden 357 miljoen kinderen (bijna één op de zes kinderen in de wereld) in een conflictgebied. Opgroeien in een oorlogsgebied heeft veel verwoestende gevolgen voor kinderen, ook gevolgen waar niet gelijk aan wordt gedacht. Mark Calder (Senior adviseur Conflict en Humanitair Beleid van World Vision UK) noemt een aantal minder bekende effecten voor kinderen die opgroeien in een oorlogsgebied.

Lange termijn schade voor ongeboren baby’s

Uit onderzoek blijkt dat wanneer een zwangere vrouw slachtoffer is van geweld, dit gevolgen kan hebben voor de fysieke en cognitieve ontwikkeling van het ongeboren kind. Dit betekent dat kinderen voor hun geboorte al worden aangetast door geweld en dat dit lange termijn effect heeft op hun ontwikkeling.

Impact van trauma’s

Oorlog geeft veel jonge kinderen het gevoel dat niemand hen kan beschermen. Kinderen lopen trauma’s op door de dood van een ouder, lichamelijk letsel, of door gedwongen te vluchten uit hun huis. Dit kan leiden tot extreme angststoornissen en depressie, als ook slapeloosheid en andere symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit heeft gevolgen voor hun mentale gezondheid.

Uitbuiting

In dreigende omstandigheden kunnen kinderen of hun verzorgers de gevolgen van keuzes niet overzien, het is een kwestie van overleven. Door bepaalde keuzes lopen veel kinderen risico te worden uitgebuit. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een jong meisje wordt uitgehuwelijkt in ruil voor geld, of dat wordt ingegaan op de uitnodiging van een partij die belooft een veilig onderdak te kunnen bieden voor het kind. Vaak wordt een kind op deze manier slachtoffer van kinderarbeid, of erger nog, wordt het kind verhandeld, seksueel uitgebuit of wordt het uitgezonden om te vechten als kindsoldaat.

Zelfverwijt van kindsoldaten

Kindsoldaten bevinden zich in gevaarlijke situaties waarin ze lichamelijk letsel kunnen lopen of kunnen sterven. Maar ook worden veel kindsoldaten slachtoffer van seksueel of emotioneel misbruik. Wanneer een kindsoldaat een conflict overleeft, wordt hij of zij soms opgepakt. Vaak ziet het kind in zo’n situatie zichzelf niet meer als slachtoffer, maar als dader. Dit leidt vaak tot zelfverwijt en lange termijn moeite met sociale vaardigheden

Noodhulp vanuit World Vision

World Vision biedt noodhulp aan kinderen en gezinnen die noodgedwongen vluchten uit dreigende conflictsituaties. We voorzien vluchtelingen in hun basisbehoeften door hulp en middelen te bieden zoals onderdak, voeding, hygiene kits, onderwijsprogramma’s en psychische hulp. 

Momenteel is World Vision ter plaatse in Roemenië om hulp te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Lees hier meer over de crisis in Oekraïne en hoe jij zelf steun kunt bieden.


Mark Calder is de Senior Conflict en Humanitair Beleidsadviseur van World Vision UK. Hij is een ervaren pleitbezorger en betrokken professional en hij was sociaal onderzoeker in het Midden-Oosten. Mark is gepassioneerd over het verbinden van ontwikkelingswerk met wetenschap en onderzoek.