Hoofdinhoud

Eerst de coronacrisis, toen de vluchtelingenstroom vanuit Syrië en daar bovenop de aardbeving: het gebied rond de stad Kilis in Turkije heeft ontzettend veel te verduren gehad. Om de getroffen mensen te helpen in de nasleep van dit alles, zijn we sinds kort een project gestart, genaamd LIFT: Life in Fulness Together, leven in al zijn volheid.

Terwijl vele hulporganisaties zich langzaamaan terug trekken uit dit gebied, blijven wij aanwezig.

Kilis ligt op 10 kilometer van de grens met Syrië. De stad ligt op de route tussen Gaziantep en Aleppo, waar vroeger veel vrij handelsverkeer was, maar die nu is afgesloten door de oorlog. Door de vluchtelingenstroom uit Syrië is de populatie in de stad verdubbeld, van 100.000 naar 200.000. Deze bevolkingsgroei geeft druk op bijvoorbeeld de gezondheidszorg en het onderwijs.

World Vision helpt niet alleen in tijden van crises, maar is er ook daarna. De slachtoffers hebben veel ellende meegemaakt en 11 van de 14 scholen zijn vernietigd. Tijd om deze families te ondersteunen. Dit doen wij in samenwerking met de plaatselijke gemeenschap en de lokale overheid.

Hulp voor zowel kinderen als ouders

De doelgroep van het LIFT project zijn kwetsbare gezinnen, met zowel een Turks als Syrisch paspoort. Onze directeur Marco van der Graaf bezocht in januari het centrum in Kilis waar de activiteiten net zijn gestart. Hij sprak onder andere met Ali en Iram, beiden betrokken bij dit project. Ali legt uit wat de hulp voor de kinderen inhoudt:

“We richten ons op twee groepen kinderen: van 0-6 jaar en jongvolwassenen. Deze kinderen zullen we begeleiden in hun ontwikkeling door psycho-sociale activiteiten te organiseren zoals muziekles en handwerkles.”

Daarnaast is er hulp voor de ouders en verzorgers. Voor hen zijn er trainingen om hun ouderschapskwaliteiten (verder) te ontwikkelen en er is psychische ondersteuning.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Dichtbij de bevolking

Iram houdt zich bezig met de begeleiding van de ouders. Ze vertelt:

“Wat we gaan doen is ouders helpen weer sterker te worden, zodat ze hun kinderen beter kunnen begeleiden. Dit alles met het idee ‘eerst je eigen zuurstofmasker opzetten en daarna je kinderen helpen’. Door zowel de kinderen als hun ouders te helpen, hebben gehele families hier baat bij en kunnen zij samen weer vooruit.”

Marco is onder de indruk: “Iram spreekt zelfs Syrisch én Turks. Dat is fantastisch. Zij kent beide culturen goed, wat enorm helpt om dichtbij de mensen te staan en hen goed te kunnen ondersteunen. Om deze Turkse en Syrische families goed op weg te kunnen helpen richting hun toekomst, heeft dit project een looptijd van twee jaar.”

Hulp blijft nodig

Niet alleen in dit gebied, maar ook in andere gebieden van Turkije en Syrië blijft noodhulp nodig. Voor € 12,- geef je een kind schoon drinkwater, Voor 38 euro geef je een kind een warme en veilige plek, om weer even kind te zijn en voor € 80,- geef je een voedselpakket.