Hoofdinhoud

De zomer is in volle gang! Daarom delen we graag een zomers recept om je eigen bramenmuffins te maken. Pluk de bramen uit de natuur en ga thuis aan de slag. World Vision ambassadeur Elizabeth Lopez ging je voor, want zij bedacht dit heerlijke recept!

Wat heb je nodig?

Voor het beslag:

  • 240 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g kristalsuiker
  • Mespunt zout
  • 180 ml halfvolle melk
  • 2 eieren
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 45 g roomboter
  • 2 tl vanillearoma
  • De rasp van 1 citroen
  • 125 g bramen
  • Muffinvorm (voor 12 stuks)
  • 12 papieren cakevormpjes
  • Kleine mengkom
  • Grote mengkom
  • Hittebestendig schaaltje
  • Garde
  • Mixer

Voor de kruimellaag:

  • 30 g bloem
  • 50 g kristalsuiker
  • Mespunt zout
  • 30 g koude roomboter
    (in blokjes gesneden)
  • Kleine mengkom

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de papieren cakevormpjes in de muffinvorm.
  3. Doe alle ingrediënten van de kruimellaag in een kleine mengkom. Prak met een vork tot een kruimeldeeg en zet in de koelkast.
  4. In een andere kleine mengkom meng je nu het zelfrijzend bakmeel, suiker en zout met een lepel en laat dit even staan.
  5. Smelt de boter 20 seconden in een schaaltje in de magnetron (600 Watt) en laat iets afkoelen.
  6. Doe vervolgens de melk, eieren, olie, vanillearoma en citroenrasp in een grote mengkom. Voeg als laatste de boter toe (let erop dat deze nog vloeibaar is). Mix met een mixer 2 minuten tot een schuimig beslag.
  7. Voeg het mengsel van bloem, suiker en zout toe aan het beslag. Mix tot je geen droge bloem meer ziet.
  8. Snijd de bramen in tweeën en roer voorzichtig door het beslag.
  9. Verdeel het beslag over de twaalf cakevormpjes.
  10. Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en strooi losjes over de muffins.
  11. Bak de muffins 18 tot 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn (als een satéprikker er droog uitkomt zijn ze klaar).
  12. Laat de muffins een paar minuten afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

Pluk de dag, en… verse bramen

Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt 2021 en ambassadeur van World Vision, ontwikkelde dit zomerse recept. Elizabeth: “Veel van ons eten groeit gewoon in de natuur. Bijzonder toch? Eind augustus is het de
tijd om bramen te plukken. Dit doen wij graag met onze kinderen. Bramen uit de vrije natuur zijn heel lekker, gezond en helemaal gratis. En ook nog eens veel beter voor het milieu, omdat je ze dichtbij huis kunt vinden.

Wist je dat de gemiddelde Nederlandse maaltijd 30.000 kilometer aflegt voordat hij op jouw bord belandt?

Elizabeth Lopez

Pluk dus vooral je eigen bramen als die er zijn, voor deze lekkere muffins. En anders kun je ze
natuurlijk ook vinden in de supermarkt.