Hoofdinhoud

De drie belangrijkste oorzaken van honger zijn: conflict, klimaatverandering en de stijgende voedselprijzen. Deze oorzaken zijn allemaal met elkaar verbonden. Het aantal kinderen dat sterft door honger is sinds de jaren 80 gedaald, maar door stijgende prijzen, de ingrijpende invloed van de klimaatverandering en de groei van het aantal wereldwijde conflicten, zijn we terug bij af. Miljoenen kinderen worden geconfronteerd met de ergste hongercrisis in 50 jaar.  

Bijna elke 10 seconden sterft er een kind aan ondervoeding.  

Conflict en honger 

Conflict is de belangrijkste oorzaak van honger. Voor 70% van de mensen met honger is dit de oorzaak. Het conflict in Oekraïne heeft bijvoorbeeld sinds de start in 2022 gezorgd voor verstoring van de voedseldistributie en daardoor een stijging van de wereldwijde honger. Naar schatting heeft dit conflict het risico op honger voor 1,7 miljard mensen verergert. Dit is een-vijfde van de wereldbevolking! 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Invloed van het conflict in Oekraïne op honger 

Oekraïne is belangrijk voor de export van graan en andere landbouwproducten. Sinds de start van het conflict is de graanexport verstoort en dit heeft bijgedragen aan hogere prijzen voor graan. Hierdoor is de voedselonzekerheid gestegen, juist in ontwikkelingslanden die vaak volledig afhankelijk zijn van de import van graan! Ook andere conflicten dragen bij aan de wereldwijde honger. In Somalië en Zuid-Sudan zijn bijvoorbeeld veel mensen op de vlucht voor geweld. Deze mensen verlaten hun huizen en landbouwgrond en moeten op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten. Mensen verliezen hierdoor hun voedselzekerheid. Deze grote stroom van vluchtelingen heeft dus veel invloed op de wereldwijde hongercrisis.  

Klimaatverandering en honger 

Uit recent onderzoek van World Vision blijkt dat klimaatverandering voor 82% van de bevolking een negatieve invloed heeft op hun economische situatie. Door klimaatverandering ontstaan extreme weersomstandigheden zoals droogtes en overstromingen. Door deze veranderingen in het weer beschadigen gewassen. Infectieziekten en plagen kunnen bijvoorbeeld makkelijker groeien op gewassen. Hierdoor mislukken oogsten en raakt landbouwgrond onvruchtbaar. Zo is er minder voedsel beschikbaar om van te eten en te verkopen. 

Ook zorgt klimaatverandering voor verandering van de biodiversiteit. Dieren kunnen zich minder goed voortplanten omdat ze gewend zijn aan een bepaald weerpatroon. Zodra dit verandert, zijn sommige diersoorten van slag en overlijden.   

Stijgende voedselprijzen en honger 

De derde oorzaak van honger is de stijgende voedselprijzen. Wereldwijd blijven de voedselprijzen stijgen, vooral in de armste landen. Dit blijkt uit onderzoek van World Vision. Negen van de tien landen met de hoogste voedselprijzen in verhouding tot het gemiddelde inkomen liggen in de Sub-Sahara Afrika. In deze landen is al veel armoede door conflict en klimaatverandering. Daar komen nu ook nog de hoge voedselprijzen bij. Hierdoor blijft de wereldwijde honger toenemen. 

Wij zeggen GENOEG 

Er moet een einde komen aan honger. Door de drie bovenstaande oorzaken is er wereldwijd meer honger sinds 50 jaar. Miljoenen kinderen zijn ernstig ondervoed. Daarom komen wij wereldwijd in actie. GENOEG is GENOEG. Samen stoppen we honger onder kinderen. Doe je mee?