Hoofdinhoud

Sinds afgelopen week is World Vision samen met 9 andere hulporganisaties van start gegaan met een Giro555 noodhulpactie voor alle slachtoffers van het Midden-Oosten. De inkomsten van Giro555 worden verdeeld over deze hulporganisaties die hulp verlenen aan de slachtoffers. We leggen je graag uit waar World Vision precies werkt en wat wij doen met de opbrengsten van deze noodhulpactie. 

Libanon

Wat is de situatie in Libanon?

Sinds november 2023 zijn meer dan een miljoen mensen in Libanon gevlucht voor het geweld. Daarvan verblijven nu 183.000 mensen in 1000 tijdelijke opvanglocaties, vaak in scholen. Omdat scholen gebruikt worden als opvanglocatie kunnen meer dan 8.000 kinderen niet naar school. In Libanon was al veel armoede door de economische crisis. Dit probleem groeit door de langdurige onrust. 

Kinderen lijden het meest onder deze situatie en betalen de hoogste prijs. Bijvoorbeeld de 9-jarige Zainab en de 6-jarige Nour. Zij kunnen niet naar school en ervaren veel stress door alles wat ze meemaken. 

“Toen we in Beiroet aankwamen was er meteen een luchtaanval. We waren erg bang.”, vertelt Zainab.

Wat we al bereikt hebben

World Vision is al bijna 50 jaar actief in Libanon en heeft de afgelopen jaren veel mensen in nood bereikt. Sinds de crisis escaleerde in oktober 2023 heeft World Vision ruim 126.000 mensen noodhulp kunnen bieden, waaronder meer dan 44.000 kinderen. Bij deze hulp kun je denken aan het verspreiden van kant-en-klare maaltijden, voedselpakketten, hygiënekits, matrassen, dekens en waterflessen. Maar dit is nog lang niet genoeg. Meer dan een miljoen mensen hebben nu hun huizen verlaten, slapen op straat of in opvanglocaties. Er is dringend meer hulp nodig.

Waar is de hulp voor nodig?

Voedselhulp:

  • We delen warme maaltijden en voedselpakketten uit aan gezinnen in opvanglocaties en gemeenschappen in armoede.
  • Ook verspreiden we kant-en-klare maaltijdpakketten, omdat niet iedereen in een noodsituatie eten kan koken.

Kinderbescherming:

  • We bieden psychosociale steun aan kinderen en volwassenen om hen te helpen omgaan met trauma’s en stress.
  • We creëren veilige ruimtes voor kinderen waar zij kunnen spelen, leren en herstellen.

Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH):

  • We zorgen voor schoon drinkwater en herstellen beschadigde waterbronnen.
  • We bouwen sanitaire voorzieningen zoals latrines en handwasstations en verspreiden hygiënekits met zeep, tandpasta en mensstruatieproducten.
  • We helpen bij het opzetten van systemen voor afvalbeheer om de leefomstandigheden te verbeteren.

Onderwijs:

  • We delen lesmaterialen uit aan scholen en helpen bij het renoveren van beschadigde schoolgebouwen.
  • Leraren krijgen trainingen om les te kunnen geven in noodsituaties.
  • Ook bieden we speciale lesprogramma’s aan om onderwijs tijdens crises voort te zetten.

Wil jij bijdragen aan deze hulp voor mensen in nood in Libanon?

Westelijke Jordaanoever

Wat is de situatie in de Westelijke Jordaanoever?

Sinds oktober 2023 is de situatie in de Westelijke Jordaanoever verslechterd. Meer dan 1100 mensen moesten hun huis verlaten vanwege geweld. Ook zijn er veel huizen beschadigd en is de toegang beperkt door wegversperringen en controleposten. Er is hulp nodig om mensen op de vlucht te helpen met tijdelijk onderdak en medische zorg voor mensen die levensreddende zorg nodig hebben. 

Wat we al bereikt hebben

World Vision heeft veel bereikt in de Westelijke Jordaanoever. Zo hebben we 14.000 mensen geholpen met noodhulp zoals contant geld, vouchers en voedsel. Daarnaast hebben we 52 klinieken gerenoveerd en uitgerust met medische benodigdheden. Hierdoor krijgen 100.000 mensen nu medische zorg. In 140 scholen hebben we de noodplannen verbeterd en in 250 dorpen is er nu nooduitrusting zoals bijvoorbeeld brandblussers. Ook krijgen 35.000 mensen nu psychosociale steun en zijn er 40 veilige ruimtes voor kinderen gebouwd en gerestaureerd. Er is ondanks de vele uitdagingen in dit gebied heel veel bereikt. Dit konden we alleen dankzij de steun van onze donateurs. Toch is er nog veel meer nodig om alle mensen in nood in de Westelijke Jordaanoever te bereiken. World Vision blijft zich inzetten om ook deze mensen te bereiken, maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. 

Waar is de hulp voor nodig?

Noodhulp:

  • We geven noodhulp aan de meest kwetsbare gezinnen door het uitdelen van warme kleding, dekens en verwarmingssystemen om voorbereid te zijn op de winter.

Kinderbescherming:

  • We creëren veilige plekken voor kinderen om te leren, spelen en herstellen.
  • We focussen ons op mentale gezondheid en helpen kinderen bij het verwerken van trauma en stress.

Onderwijs

  • We helpen kinderen herstellen van onderwijsachterstanden die het afgelopen jaar zijn opgelopen.

Wil jij bijdragen aan deze hulp voor kinderen en hun families in de Westelijke Jordaanoever?

Syrië

Wat is de situatie in Syrië?

Ook in Syrië is de situatie ernstig. Door jarenlang geweld bevindt het land zich in een economische crisis. Daar komt nu het conflict in het Midden-Oosten bij. Veel mensen vluchten naar Syrië vanuit andere gebieden, terwijl de situatie daar ook niet veilig is. Meer dan 16,7 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. World Vision wil in Syrië zo snel mogelijk hulp gaan bieden. 

Waar wil World Vision hulp bieden?

Voedselhulp:

  • Met jouw hulp willen we voedselpakketten en kant-en-klare maaltijden uitdelen aan ontheemde gezinnen.

Gezondheidszorg:

  • We werken aan het verbeten van gezondheidszorg door het uitdelen van hygiënekits en het aanbieden van psychosociale steun.

Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH):

  • We zorgen voor schoon water en genoeg sanitaire voorzieningen.

Noodhulp:

  • Nu de winter nadert, helpen we met winterhulpkits met onder andere genoeg warme kleding.
  • We zorgen voor noodhulp met basisbenodigheden voor gezinnen.

Onderwijs:

  • We willen scholen ondersteunen met genoeg lesmaterialen.

Geef ook voor kinderen in het Midden-Oosten

Al deze hulp kunnen we niet bieden zonder jouw bijdrage. Kinderen in het Midden-Oosten hebben hulp nodig om te overleven en te herstellen. Help je mee?