Dankjewel voor jouw betrokkenheid bij het werk van World Vision! De voorspelde bezuinigingen hebben impact op ons werk. Lees verder om de ins en outs over hoe World Vision spreekt met politici, ministers en overheden te bekijken.
Het nieuwe kabinet heeft bezuinigingen aangekondigd op ontwikkelingssamenwerking. Dit zal impact hebben op ons werk. Juist in deze tijd is het daarom belangrijk dat we samen blijven opstaan voor kinderen. Om er te zijn voor de meest kwetsbare kinderen, waar dan ook ter wereld.
We willen je graag informeren over wat er speelt en over hoe World Vision, als één van de grootste hulporganisaties wereldwijd, in Nederland en wereldwijd de stem van kinderen laat horen.
Wat is er aan de hand?
Het nieuwe kabinet wil in 2025 al 350 miljoen bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dit loopt op tot 550 miljoen in 2026 en 2,4 miljard per jaar vanaf 2027. Hierdoor wordt het moeilijker voor hulporganisaties als World Vision om hulp te blijven bieden. Terwijl er juist nu veel aan de hand is in de wereld. Daarom is het nodig om te blijven investeren in basisbehoeften, stabiliteit, vrede en veiligheid. Samen met Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking die meer dan 100 ontwikkelingsorganisaties vertegenwoordigt waaronder World Vision, hebben we een oproep gedaan aan de coalitie.
Het aantal wereldwijde problemen neemt toe. Droogte, armoede, honger, conflicten en geweld komen steeds meer voor. Dit komt door stijgende voedselprijzen, conflicten en klimaatverandering. Miljoenen kinderen zijn ernstig ondervoed en zij worden geconfronteerd met de ergste hongercrisis in 50 jaar. World Vision komt daarom in actie door middel van de wereldwijde GENOEG campagne.
Het is juist nu nodig om te blijven investeren in ontwikkelingssamenwerking.
Juist in deze tijd is het belangrijk dat we samen blijven opstaan voor kinderen en het gesprek te voeren. Om er te zijn voor de meest kwetsbare kinderen, waar dan ook ter wereld.
Het boekje ‘Voorbij de Borrelpraat’ geschreven door Mirjam Vossen helpt je daarbij. Dit boekje is prikkelend, verfrissend en praktisch voor iedereen die meedoet aan het gesprek over ontwikkelingswerk. Het is leesvoer voor in de trein, een gadget voor op de keukentafel en een bladerboekje voor op de bank. Je leest het voor je plezier, om er wijzer van te worden, of om je mening over ontwikkelingssamenwerking aan te scherpen. Mooi om erover in gesprek te gaan of je kennis te testen.
Wist jij bijvoorbeeld dat er sinds 1990 al 47 miljoen mensen per jaar zijn ontsnapt aan extreme armoede?
Enorme bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking beschadigen onze internationale positie en eigen belangen
In een wereld waarin we meer verbonden zijn dan ooit tevoren, zijn bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking een desastreuze stap achteruit. Het ondermijnt wereldwijde inspanningen om armoede, klimaatverandering, ongelijkheid en onrechtvaardigheid aan te pakken.