Hongersnood

Hongersnood in onze wereld

Bijna 1 op de 10 mensen heeft wereldwijd honger. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de VN. Dat betekent dat er gemiddeld 735 miljoen mensen honger leden (in 2022). In Afrika is honger de dagelijkse praktijk voor 1 op de 4 mensen. De vraag die hen voortdurend bezighoudt, is: waar moet ik mijn volgende maaltijd vandaan halen? 

Voor bijna 50 miljoen meisjes en jongen, vrouwen en mannen is de situatie zó erg, dat ze elk moment dood kunnen door gebrek aan voedsel. 

Daarnaast hebben nog eens meer dan 2,3 miljard mensen regelmatig te weinig voedzaam voedsel: zij leven in ernstige of ‘milde’ voedselonzekerheid. Bovendien kunnen 3,1 miljard mensen zich geen gezonde voeding veroorloven. En dat terwijl 193 regeringen in 2015 afspraken dat honger per 2030 de wereld uit zou zijn. Door toenemende conflicten, ongelijkheid, klimaatverandering en inflatie raakt dit doel, Zero Hunger in 2030 (Sustainable Development Goal 2), steeds verder uit zicht. Zoals het nu gaat zullen er in 2030 zelfs meer mensen hongerlijden dan in 2015. 

Wereldwijd heeft maar liefst 1 op de 10 mensen chronisch honger.

Wat verstaan we onder een hongersnood?

Een hongersnood is de meest ernstige fase (fase 5) binnen het classificatiesysteem dat de Verenigde Naties in 2004 bedacht om voedselonzekerheid aan te geven.

We spreken van deze fase als de hongersnood zo extreem is dat:

  • 1 op de 5 huishoudens in een bepaald gebied kampt met een extreem gebrek aan voedsel;
  • Meer dan 30% van de bevolking in een bepaald gebied acuut ondervoed is;
  • Als iedere dag 2 op de 10.000 mensen of meer sterft door ondervoeding of door ziekte als gevolg van ondervoeding.

“In de huidige voedselcrisis moeten de rechten en behoeften van kinderen prioriteit krijgen.
Een nieuwe aanpak is vereist.”

Marco van der Graaf, directeur World Vision Nederland.

Waardoor ontstaat hongersnood?

Hongersnood is het gevolg van een combinatie van problemen. Zo kan armoede ervoor zorgen dat families te weinig geld hebben voor eten, of voor het kopen van zaden voor gewassen. Daarnaast worden verschillende gebieden geteisterd door geweld waardoor bevoorradingsroutes slecht begaanbaar zijn of mensen op de vlucht slaan.

Ook oorlogen en crises elders zorgen voor prijsstijgingen. Daardoor kunnen mensen met hetzelfde geld minder kopen. Acuut voedseltekort kan ontstaan doordat gewassen worden verwoest door natuurrampen of extreme weersomstandigheden.

De gevolgen van een hongercrisis zijn ontwrichtend. 

Honger is wereldwijd

De meeste mensen met honger wonen in ontwikkelingslanden op het platteland, met name in Azië en Afrika. Voedseltekorten en hongersnood zijn helaas in veel Afrikaanse landen een jaarlijks terugkerend probleem. Door klimaatverandering of natuurrampen, zoals sprinkhanenplagen, mislukken oogsten steeds vaker. Vooral over de landen in de Hoorn van Oost-Afrika, zoals Somalië, Kenia en Ethiopië, maken hulporganisaties zich grote zorgen. De droogte is daar in geen 40 jaar zo erg geweest. Maar ook in Madagaskar, Jemen, Zuid-Soedan, Nigeria, Afghanistan, DR Congo, Soedan en Syrië is er hongersnood. De vooruitzichten zijn catastrofaal.

De lijst van regio’s of landen in voedselnood wordt bovendien steeds langer: Afghanistan, Angola, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Burkina Faso, Kameroen, Niger, Nigeria, Tsjaad. Maar ook Libanon, Honduras, El Salvador, Guatemala en Colombia worden in de lijst opgenomen. De situatie is ook zeer zorgwekkend in Haïti, Kenia, Mozambique, Myanmar, Sierra Leone, Liberia en Somalië.

De aanpak van World Vision

Waar honger is, zetten we ons in met humanitaire hulp en met onze programma’s die de weerbaarheid van mensen versterken.  Lees meer over Gezondheid & Voeding, Levensonderhoud & armoede en Opkomen voor kinderen & Beleidsbeïnvloeding.

Help mee om hongersnood tegen te gaan

Met jouw hulp kunnen we kinderen en gezinnen helpen om toegang te krijgen tot voedsel. Zodat geen enkel kind meer honger hoeft te lijden.

Niemand zou honger moeten lijden. Lees meer over voedsel en honger: