Hoofdinhoud

Ethiopië – Klimaat en landbouw

Het project RISE (Resilience Increased for Smallholder Farmers in Ethiopia) vergroot de weerbaarheid van boeren in Ethiopië. Door middel van FMNR, het terug laten groeien van bomen, verbeteren de oogsten en wordt klimaatverandering tegen gegaan.

FMNR (Farmer Managed Natural Regeneration) is een baanbrekende aanpak, gepionierd door World Vision’s klimaat expert Tony Rinaudo. Deze methode traint boeren in milieuvriendelijke methoden voor landherstel en landbouw, zodat ze hun land en oogsten kunnen verbeteren.

Dit zijn de grootste uitdagingen in Ethiopië

Klimaatverandering

Ethiopië is één van de landen die het meest wordt getroffen door de effecten van klimaatverandering. De droogte van de afgelopen jaren – de ergste in 40 jaar – is verwoestend geweest voor mensen in de droge pastorale gebieden. Tegelijkertijd hebben overstromingen de levensomstandigheden in andere delen van het land verstoord. Hierdoor worden oogsten en inkomens verwoest.

Landbouw

Boeren in Ethiopië krijgen te maken met vele uitdagingen, waaronder slechte bodemvruchtbaarheid, ernstige landdegradatie, tekort aan landbouwgrond, uitbraak van planten- en dierziekten en de zuurgraad van de bodem. Maar ook slechte kwaliteit van landbouwproducten, gebrek aan training en toegang tot financiële diensten en markten.

Voedselonzekerheid

Ethiopië kampt momenteel met een ernstige voedselcrisis. Klimaatverandering en aanhoudende conflicten zorgen voor acute voedseltekorten, hoge kosten voor levensonderhoud en stijgende voedselprijzen. Hierdoor hebben veel mensen op het platteland niet genoeg voedsel en lijden honger. Veel kinderen zijn ondervoed.

De situatie in Ethiopië

Ethiopië kampt momenteel met een ernstige voedselcrisis. Droogte, overstromingen, conflict en stijgende prijzen hebben gezorgd voor acute voedseltekorten en hoge kosten voor levensonderhoud.

In Ethiopië draagt de kleinschalige landbouw bij aan ongeveer 50% van het bruto binnenlands product en aan meer dan 80% van de export. 81% van de totale bevolking in Ethiopië werkt op dit soort familieboerderijen.

Kleine boeren dragen dus veel bij aan de economie, maar toch hebben veel gezinnen en kinderen op het platteland onvoldoende te eten. Meer dan 40% van de boeren heeft zelf een voedseltekort.

Dit is hoe we helpen

Doel van het project

Met dit project willen we ervoor zorgen dat 23.387 kleine boeren in de South Gondar Zone tegen 2026 beter bestand zijn tegen klimaatveranderingen, door milieuvriendelijke methoden voor landherstel en landbouw te introduceren, zodat ze hun land en oogsten kunnen verbeteren.

Verbeterd beheer van landschappen

We herstellen aangetaste landschappen met milieuvriendelijke maatregelen, zoals FMNR, landherstel, behoud van bodem- en watervoorraden. Dit helpt boeren om de natuurlijke hulpbronnen duurzaam te gebruiken.

Verhoogde landbouwproductiviteit

We promoten klimaatvriendelijke landbouwpraktijken die de bodem verrijken en geven boeren toegang tot betere landbouw inputs en technologieën. Dit helpt hen een veerkrachtig bestaan te bouwen, bestand tegen klimaat schokken.

Veerkrachtige
bestaansmiddelen

We verbeteren de toegang van kleine boeren tot markten en financiële diensten, zodat ze hun bedrijfje en inkomsten kunnen laten groeien. We trainen jongeren en vrouwen in technische, financiële en zakelijke vaardigheden en helpen hen om inkomen vanuit verschillende bronnen of producten te genereren, zodat ze beter bestand zijn tegen financiële tegenslagen.

Hoe werkt FMNR?


icoon 1 FMNR

Vind

icoon 2 FMNR

Snoei

icoon 3 FMNR

Bescherm

icoon 4 FMNR

Groei

icoon 5 FMNR

Oogst

Beoogde resultaten en impact

  • Onze FMNR en Climate Smart Agriculture methodes zorgen voor veerkrachtige bestaansmiddelen voor 23.387 kleine boeren in de South Gondar Zone. Hiermee zijn ze beter bestand zijn tegen klimaatveranderingen, financiële schokken en rampen.
  • Boeren leren hoe ze hun productiviteit kunnen beheren in moeilijke tijden, zoals droogte of overstromingen.
  • Kleine boeren en hun gezinnen krijgen meer economische mogelijkheden door verhoogde landbouwproductiviteit en nieuwe bronnen van inkomen. Ook krijgen ze toegang tot financiële diensten en maken deel uit van lokale waardeketens, zodat ze hun producten voor een goede prijs, met meer zekerheid kunnen verkopen.
  • Ultra arme gezinnen komen uit de armoede. Ouders krijgen een stabieler inkomen en kunnen hun kinderen naar school sturen en gezond houden.
  • De voedsel- en voedingszekerheid verbetert, waardoor kinderen regelmatig en voedzaam eten krijgen .
  • Huishoudens vertonen positieve gedragsveranderingen en zorgen goed voor hun kinderen.

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!