Hoe lang moet je werken om een boodschappenmandje met tien basisproducten te kunnen kopen (denk aan rijst, eieren, melk)? Dat hangt er maar net vanaf waar je woont…
In Nederland moet je hier gemiddeld 1,5 uur voor werken. Hetzelfde geldt als je woont in Australië of Ierland. In de Verenigde Staten is dit 2 uur.
Maar woon je in Oeganda, dan is dat 7 dagen! In de Centraal Afrikaanse Republiek is dat 25 dagen en als je woont in Burundi, moet je hier 36 dagen voor werken. Dat is meer dan een maand!
Dat is nogal oneerlijk verdeeld zou je wel kunnen zeggen. Maar liefst 90% van de landen met de hoogste voedselprijzen vergeleken met het gemiddelde inkomen, bevindt zich in Afrika. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van World Vision, waar in 67 landen waar we werken onderzoek is gedaan naar voedselprijzen.
De vijf landen met de hoogste voedselprijzen hebben allemaal geen verbetering gezien sinds 2022 – in elk van deze landen is meer dan een volledige werkweek nodig om een mandje met basisboodschappen te kunnen betalen. Hierdoor worden basisproducten een luxe voor mensen die het al heel moeilijk hebben.
Wereldwijd zijn de voedselprijzen het afgelopen jaar iets gedaald, maar juist voor de armste landen is dit niet het geval. Vooral de landen die te maken hebben met conflicten en klimaatverandering worden het hardst getroffen. In Burkina Faso en Soedan bijvoorbeeld waren de prijzen in conflictgebieden twee keer zo hoog vergeleken met gebieden die minder door geweld waren getroffen.
3,1 miljard mensen kunnen zich geen voedzame maaltijd veroorloven. Dat is 42% van de wereldbevolking.
Dit heeft enorme gevolgen voor kwetsbare kinderen. Hogere prijzen betekent minder eten, vaker honger en met een lege maag naar bed, vaker gedoe thuis en eerder moeten stoppen met school omdat daar geen geld meer voor is. Daarom wil World Vision dat kinderen prioriteit krijgen, zowel in het beleid van overheden als in de uitvoering van projecten.
Wat families het meest nodig hebben in 2024 is vrede. Want geen enkel kind zou met honger naar bed moeten gaan.
Het is tijd voor actie. Genoeg is genoeg!